dimarts, 9 de març del 2021

El tram final de l'hivern més fosc com a mínim des del 2009


S'acaba un període de molta grisor que dura des de principis de febrer


La manca de llum del sol està fent el tram final de l'hivern especialment difícil de passar. Des de principis de febrer la dinàmica d'humitat elevada, estancament i pols del Sàhara ha provocat una ratxa de dies grisos que és molt poc habitual.
Quan ahir es va acabar el dia l'Observatori Fabra de Barcelona havia registrat només 10,2 hores de sol en tot el març, una dada que ni tal sols s'apropa a les 47 hores de sol que hi ha de mitjana en els vuit primer dies del mes.

 En alguns anys recents com el 2012 n'hi ha arribat a haver gairebé 70. L'única arrencada de març més grisa que hi ha registrada al Fabra és la del 1991, llavors n'hi va haver 5,8. Això seria una anècdota si no vinguéssim d'un febrer també marcadament gris. En tot el mes a l'observatori del Tibidabo hi va haver 148 hores de sol, una dada que si bé no és un rècord, sí que és una de les més baixes des que es mesuren aquest tipus de dades al Fabra. El 2018 n'hi va haver 127, el 2003 118, però com a mínim des dels anys 90 no hi ha registrat cap febrer tan gris a Barcelona.