dilluns, 8 de maig del 2023

diumenge 07/05/23: episodi de pluges que ha afectat a la meiutat nord de Catalunya i part de la Noguera i Urgell

Les intenses pluges de diumenge a la tarda han vingut acompanyades de calamarsa i estan afectant la meitat nord de Catalunya

Els primers xàfecs de diumenge al matí, la majoria esporàdics i, per desgràcia, insuficients per resoldre la falta d’aigua que pateix el país, ja anticipaven el que havia d’arribar a gran part de Catalunya durant la sobretaula: una tarda de pluges intenses, tempestes locals i, fins i tot, la possibilitat que aquestes precipitacions anessin acompanyades de pedra.

La principal incidència s’ha registrat al nord de la província de Girona, on els Bombers de la Generalitat han hagut de rescatar un grup de 140 excursionistes holandesos que s’han vist sorpresos per una forta tempesta a la Garrotxa, Fonts dels Bombers han informat que, cap a les tres de la tarda, han sigut alertats que 120 joves i 20 professors i monitors havien sigut sorpresos al municipi de Montagut i Oix per un xàfec quan seguien la ruta entre l’ermita de Sant Eudald de Jou i el Pont de Llierca.Durant la sobretaula ja han anat apareixent les primeres tempestes al Pirineu occidental que s’han anat traslladant cap a l’oest guanyant intensitat a les comarques del nord de Girona. A la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Ripollès i l’oest de l’Alt i el Baix Empordà les pluges, significativament intenses, han vingut acompanyades de pedra. A Ulldeter i la Bisbal d’Empordà s’han recollit 25,6 litres d’aigua en només 30 minuts.


A partir de les 18.00 hores diversos fronts actius han anat escombrant la Catalunya Central en direcció a l’àrea metropolitana de Barcelona, on han arribat més desgastats.




Situacio a primera hora



Pedregades a Albesa Algerri i castelló de Farfanya


Les pluges van arribar per fi aquest diumenge al territori lleidatà, on la sequera està provocant greus afectacions al sector agrari, però també ho van fer les tempestes, que han agreujat els danys en alguns cultius. Així, segons el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, a primera hora de la nit una intensa pedregada va provocar danys en camps de fruita i cereal d'Albesa, Algerri i Castelló de Farfanya, a la Noguera, amb afectacions que podrien arribar al 100% en algunes explotacions, segons les primeres estimacions.


Les pluges a Lleida d'aquest diumenge van deixar els majors registres al Pirineu, amb 26 litres per metre quadrat a Oliana o 25 a Sort.